Månadens svensk/vän
Pelle Hörnmark utanför Filadelfiakyrkan i Stockholm
Foto: Jurymedlemmen Rauli Lehtonen

Pelle Hörnmark har under många år tjänstgjort som pastor för Pingstförsamlingen i Jönköping och även som ledare för den svenska pingströrelsen. För över tre år sedan valdes han till ordförande för Pentecostal European Fellowship. Han har ingivit mycket respekt för sin undervisning och sin predikokonst. Hans vänliga sätt och hans andliga karisma har också gjort det lätt för honom att skapa relationer med pastorer från Östeuropa och forna Sovjetunionen, där han har många vänner som ser upp till honom. 

Jag måste nog säga att jag själv också tillhör den gruppen – med darr på ribban kvalificerar jag mig för den kategorin – tack vare min bakgrund i det som en gång i tiden tillhörde det östra Sverige – Finland och folket från de djupa skogarna.

Det som underlättar valet av månadens svensk är att Pelle Hörnmark i slutet av augusti under Världspingstkonferensen i Calgary valdes in i presidiet för Pentecostal World Fellowship – som enda europé! Pelle ville enligt egna ord egentligen inte ikläda sig ansvaret. Ibland måste dock den stora hövdingen från Småland böja sig, när plikten kallar.

Det som imponerade på juryn (hm … juryn består enbart av undertecknad) var att Pelle Hörnmark vid sidan av sin nya tjänst som pastor i Växjö också lyckats bygga ett hus i Kårehamn på Öland med sina egna händer. Detta skedde just vid tiden, då vi andra låg i hängmattan och slappnade av efter vinterns och vårens långa strapatser. Juryn vet, för ”han” har själva varit där och skådat underverket vid havet. Skulle ni nu någon gång lyckas hamna där, glöm för allt i världen inte Kårehamns fisk- och havskök. Ett utsökt ställe, som ger spännande kulinariska upplevelser. 

Juryns betyg

Predikokonst: 5 (Stark inlevelse och mycket energi under den homiletiska akten)

Gastronomi: 4 (Snabb vid spisen; om äta ute – god kännedom om restauranter)

Klädsel: 3+ (Avslappnad klädstil, som är omtyckt av ungdomar. Dresskoderna i östlig miljö har ibland ställt oöverstigliga utmaningar. Betyget dock godkänt. Vill gärna ta av sig strumporna på kvällen före läggdags utan att ta händer och fingrar till hjälp – detta ger ett extra plus)

Idrott: 3 (Trög i koordinationen vid aktiv idrott, stark, bra lagspelare; oro finns dock för hur stämningen i kyrkan i Växjö påverkas, om Pelles favoritlag HV71 gör en bra säsong i serien under vintern)

Musik: 3- (Bättre på lovsång än den mollklingande finska ”självmordsmusiken” *). *Se bloggen Kristna bär vapen i kyrkan, där uttrycket lanserades i skrift.