Nordiskt böneprojekt inleds för Eurasien – www.eph618.com

Bön för Öst i Pingstkyrkan i Sacramento, USA. Foto: R. Lehtonen

För över 50 år sedan startade en samnordisk bönekampanj för Sovjet. Pastorer i Öst menar fortfarande att detta öppnade upp Eurasien för mission: Kristna släpptes från ryska fängelser, evangelium förkunnades på gator och torg. En stor väckelse berörde hela imperiet, som ett resutat av detta. Nu startar en ny bönekamoanj för onådda och förföljda i öst.

Det förra bönekorståget initierades av Hans Myrvold och Filadelfiaförsamlingen i Oslo 1973. Några år senare startade Pingstkyrkan i Jönköping, samt Finska IBRA (Avainmedia) ett liknande projekt. Kartor sändes ut till kyrkor som deltog. Över 700 församlingar bad för Sovjet enbart i de nordiska länderna.

Man bad att Sovjet skulle öppnas upp för evangelium och att kristna som satt fängslade på grund av sin tro skulle frisläppas, samt att biblar kunde tryckas och spridas fritt. Genom IBRA-radio sändes hälsningar till troende, som bodde i stängda områden för folk från Väst. Det flesta bönerna i gick i uppfyllelse i samband med glasnosts och perestrojkans genombrott i slutet av 1980-talet.

Pngstförsamlingen i Lappo, Finland ber för väckelse. Foto: R. Lehtonen

Nytt böneprojekt

Nu är målet att inspirera församlingar till att välja något onått folk från Eurasien, som kan fokuseras i målmedveten bön – till dess att det nås med evangelium. Flera av de minst nådda folken bor i länder, där kristna förföljs. Därför vill vi engagera kristna i den samnordiska bönen både för minst nådda och för något land i närområdet, där kristna lider för sin tro. Bönen kommer att samordnas med Världspingströrelsens kommitté för religionsfrihet (PCRL) och Pentecostal European Mission (PEM).

Efter första året hoppas koordinationsgruppen för projektet att den samnordiska bönen vidgas till att även innefatta folkgrupper från andra världsdelar och att andra länder engageras i projektet. Pingstledaren från Belarus Leonid Biriuk har uttryckt att insatsen är av yttersta vikt:

Pingstledaren i Belarus, Leonid Biriuk, (andra från vänster) och den förre pingstledaren Sergej Tsvor (andra från höger) menar att bönen varit av avgörande betydelse för väckelsen i Belarus. Foto: R. Lehtonen, bilden tagen i Minsk före pandemin
  • Vår andliga krigföring behöver fokusera på bön. I Belarus har detta öppnat för tillväxt och nya församlingar har grundats. Nu har vi redan över 500 församlingar enbart i Pingströrelsen. Vi vill helhjärtat stödja ett nytt böneinitiativ.

Ledaren för den Internationella Slaviska Pingströrelsen (MACHVE), Viktor Pavlovskij från Moldavien, är också positiv till idén om bön för Eurasien. Han ville även tacka de kristna för förbönskampanjen som påbörjades för 50 år sedan. Han tror att den nya kampanjen kan bli en nystart med stor betydelse för obrutna områden:

  • Jag vill rikta ett speciellt tack till alla församlingarna i Norden, som bett för Eurasien i mer än 40 år. Den historiska bönekampanjen är ett underbart exempel på enastående kärlek, som vi kunnat uppleva från er i forna Sovjet. Detta har visat att församlingar inte bara är organisationer, utan organismer som reagerar, när en av lemmarna lider …  Genom en ny förbönskampanj skulle vi lättare kunna gå de nya utmaningarna till mötes, avslutar Pavlovskij.
Viktor Pavlovskij (till höger) i samband med den Slaviska Pingströrelsens 100-årsjubileum i Sacramento, USA. Foto. Privat arkiv

Regionsekreteraren för Pingst Internationellts arbete i Eurasien, Patrick Ölund, och ordförande för Moldavienarbetets kontaktförsamling, Rohde Holmgren, tror att det är rätt tid för att starta bön för Europa och Eurasien. Områden och länder, där de minst nådda folken i Europa och Asien kan bli mål för en bönekampanj – det är målet. Detta kan öppna upp och bli till ett brobyggande och skapa kanaler för kärlek och omtanke. De sista hindren inför Jesus ankomst måste röjas ur vägen.

Kristna i öst och väst behöver skapa en gemensam front mot ondskan och bygga upp det som raseras. Genom en bönekampanj i Norden och Eurasien kan vi både rannsaka oss själva och försöka lindra hatet och fiendskapen. Vi kan be för dem som förföljs och för de onådda folken, så att Gudsrikets gränser kan vidgas in i obrutna områden.

Därför vädjar vi till din församling att välja en onådd folkgrupp från Öst för målmedveten bön. Så kan vi aktivt vara med och röja de sista hindren ur vägen för Jesus tillkommelse. Du hittar mer information på www.eph618.com där Du och din församling också kan bekräfta ert val av folkgrupp. Då vet fler om att ni finns med i bönen för de onådda och förföljda i öst.

Rauli Lehtonen, Jesus4Eurasien och Regionrådet för Eurasien 

Bön för Sverige, Belarus och Ukraina på Barnens Oas´ 30-årsjubileum i Åsenhöga. Foto: Rauli Lehtonen

Föregående

Rysslands president förlänade hedersorden till pingstbiskop Sergej Rjachovskij

2 kommentarer

  1. Daniel Halldorf

    Rauli, Intressant att läsa. Vi i Smyrna ledde en kampanj för Onådda folk på 90-talet
    och vi bad bl.a. för Mordvinien, vilket tydligen gav positivt resultat.
    Skall försöka få intresse för denna kampanj hos oss.
    Mvfh/Daniel

    • Viktig initiativ! Bønneaksjonen for 50 år siden førte til at Jernteppet og Berlinmuren falt -ateisme og gudløshet måtte slippe taket-en stor innhøsting av mennesker i Guds rike i øst-tusener av nye menigheter vokste fram – bibler ble distribuert i et stort antall…! Vi tror på at de unådde i øst skal oppleve at evangeliets lys skal skinne og Jesus skal bli herre i tiden som ligger foran! Vi støtter denne bønneaksjonen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–

sv_SESwedish