Matka Israelin kevääseen 08-15/16.03.2024

Kalliomoskeija Jerusalemissa. Kuva: Teuvo Tikkanen

Olemme käyneet vaimoni kanssa Israelissa vuodesta 2005 alkaen yhteensä 14 kertaa ja todenneet, että Israel on kauneimmillaan alkukeväästä. Kaksitoista kertaa näistä matkoista olemme toimineet matkajohtajaparina yhteistyössä luotettavan matkatoimisto toiviomatkojen kanssa. Toiviomatkoilla on 47 vuoden kokemus Israelin ja muidenkin matkojen järjestämisestä. Heillä on hyvät matkaoppaat ja matkakohteessa ilmastoidut bussit ryhmien käytössä koko matkan ajan.

Ensi maaliskuun matkalla teemme yhteistyötä myös Pekka ja Pirjo-Liisa Sartolan kanssa. Pekka Sartola tunnetaan Israelin ja Lähi-idän asiantuntijana.

Pekka Sartola. Kuva: TV7

Ilmoittautumalla matkalle ajoissa varmistat oman paikkasi ja yhteisen matkamme toteutumisen Israelin kevääseen. Ryhmään mahtuu kaksikymmentä lähtijää. Toiveemme on saada ryhmä kasaan jo syys- lokakuun aikana.

MATKA ISRAELIN KEVÄÄSEEN 08-15/16.2024 JERUSALEM – TIBERIAS 1699 €

HINTAAN SISÄLTYY: lennot, majoitus kahden hengen huoneissa, puolihoito, lentokenttä / siirtokuljetuksen, hotellihenkilökunnan sekä toiviomatkojen suomenkielisen oppaan palvelut.

Yhdenhengen huonevaraus 695€.  Tiberiaseen mennessä pysähdymme kuolleella merelle, jossa käymme kellumassa, sen erillishinta on 10 €. (etukäteen maksettu retkipaketti sisältää tämän pysähdyksen ilman erillistä maksua).

Matkanjärjestäjä: Toiviomatkat

Matkanjohtajina: Teuvo ja Lea Tikkanen

Opas: Helena Paavilainen

Reittilennot Finnairilla

08.03. AY1979 Hki – Tel Aviv klo 18.25 – 23.05

15.03. AY1980 Tel Aviv – Hki klo 23.55 – 04.55 (16.03)

Matkalla ilmoittautuminen Teuvo Tikkanen Puh 0405508578 teuvotikkanen57@gmail.com

Seitsenhaarainen kynttelikkö. Kuva: Teuvo Tikkanen

Vahvistetun matkaohjelman saat kuukausi ennen matkalle lähtemistä. Retkipaketin hinta Suomessa maksettuna sisältää 8 % alennuksen jolloin hinta on n. 400-430 €.

Maaliskuun matkalla on myös monta harvinaisempaa retkikohdetta, joissa harvemmin käydään.

1. Temppeli-instituutti Jerusalemissa

Jossa saamme tietoa Jerusalemin kolmannesta temppelistä, jota kutsutaan myös Hesekielin temppeliksi (hepr. ‏בית המקדש השלישי‎‎, Beit haMikdash haShlishi), rakennettava uusi temppeli on juutalaisten perinteisen uskonnollisen käsityksen mukaan oleva Jerusalemin Temppeli¬vuorelle. Ajan kello temppelin rakentamiseksi tikittää kohti tätä päämäärää.

2. Daavidin kaupunki

Daavidin kaupunki ”Jerusalem”on hautautunut maan alle, sinne joudumme laskeutumaan maan alle ja kulkemaan luolissa. Daavidin kaupunki on lähellä Temppelivuorta ja Öljymäkeä. Daavidin kaupunki on vanha osa Jerusalemia, jonka Daavid aikoinaan valloitti jebusilaisilta. (2.Sam.5:6-10). ”Siionin linnoitus” / Jerusalem oli muutaman sadan talon kaupunki.

Kuva Jerusalemista. T. Tikkanen

Daavidin kaupungissa kuljemme myös Hiskian vesitunnelin läpi. Raamatun aikana Jerusalemin ainoa vedensaantipaikka oli Gihonin lähde. Vihollisten piirittäessä kaupunkia oli tärkeää turvata vedensaanti asukkaille. Assyrian sotajoukkojen uhatessa kuningas Hiskia peitti Gihonin yläjuoksun ja johti veden maan alta Daavidin kaupunkiin. Tämä kanava tunnetaan Hiskian tunnelina ja Siloan tunnelina.

Tunneli kaivettiin noin vuonna 700 eKr. Kaksi eri työjoukkoa alkoivat kaivaa tunnelia eri päistä ja kohtasivat puolivälissä. Hiskian tunnelin pituus on 533 metriä.

Vesitunnelia pitkin voi kävellä joko vedessä ja ylempää tunnelia kuivaa maata pitkin. Kävelijät tarvitsevat joka tapauksessa asianmukaiset kengät kävelyyn; vettä pitkin kävelevät kokevat, kuinka ensimmäisten metrien aikana vesi voi ulottui polviin asti ja loppumatkasta nilkkoihin ja pieni lamppu on tarpeen, sillä tunnelissa ei ole valoa (älypuhelimesta löytyy valolamppu). Tunnelin vesi johtaa Siloan altaalle, jossa Jeesus paransi syntymästään saakka ollut sokean miehen. Vesitunnelia pitkin ei kuitenkaan ole pakko kävellä, mutta joka haluaa saa kokeilla kävelemistä vedessä.

Jerusalem, Jerusalem, Sä ikinuori, ikuinen. Sun kunniaasi tahdo laulaa, Jerusalem. Kuva: Heli Berg/o.s. Lehtonen

3. Safed (hepr. צְפַת) on kaupunki Pohjois-Israelissa

Safed sijaitsee kukkulalla noin 850 metrin korkeudella merenpinnasta. Safed on joskus liitetty Josephuksen ensimmäisen juutalaissodan aikana linnoittamaan Sepph-nimiseen (Σεπφ) kaupunkiin Galileassa. Safed mainitaan myös jerusalemilaisessa talmudissa paikkana, josta annettiin tulimerkkejä uudenkuun ja eri juhlallisuuksien aikana Jerusalemin toisen temppelin kaudella.

Safedissa on Ashkenazi Ari -synagoga, joka rakennettiin 1500-luvulla Sefardin kaupunginosan pohjoisreunalle vanhaan- kaupunkiin. Sen perustivat alun perin espanjalaiset pakolaiset, jotka olivat asettuneet Kreikkaan ja muuttivat sitten Safediin, jolloin se sai nimen ”Gerigos”. Sen seurakunta oli kabbalisteja, enimmäkseen rabbi Moshe Cordoveron seuraajia, heihin liittyi vuonna 1570 rabbi Isaac Luria (tunnetaan lyhenteellä ”Ari”). Hänen tapansa oli rukoilla synagogassa sapatin aattona ja siirtyä sieltä opetuslastensa kanssa läheiselle pellolle (Hakal Tapuchin) tervehtimään sapattia. Kerrotaan, että näiden istuntojen aikana syntyi suosittu Shabbat-melodia, Lecha Dodi.

4. Kfar Rosh Hanikra

Rosh Hanikran kibbutsi sijaitsee Israelin Pohjoisella hallintoalueella Välimeren rannalla ja Libanonin rajalla. Paikka tunnetaan etenkin Rosh Hanikran luolista.( heprea : ראש הנקרה, l. ”luolan pää”; arabia : رأس الناقورة, on geologinen muodostuma Season rannikolla ja Libanonin rannikolla Israelin rannikolla. Länsi-Galileassa. Se on valkoinen kalkkikallio, joka avautuu upeiksi luoliksi.

Matkanjohtaja keskustelee itkumuurilla juutalaisortodoksin kanssa. Kuva: Yksityinen arkisto

5. Akko (Akka)

Akko, aiemmin Antiokia Ptolemaios, oli yksi keskeisiä ristiretkeläisten tukikohtia ristiretkikaudella. Ristiretkeläiset kutsuivat kaupunkia Saint-Jean d’Acreksi tai vain Acreksi. Sen vanhakaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Akko sijaitsee Israelin läntisessä Galileassa Haifanlahden pohjoisosassa pienellä niemimaalla belusjoen suulla. Vuonna 2018 kaupungin asukasluku oli 48 930. Arabit muodostavat noin neljänneksen kaupungin väestöstä.

Haifan kaupunki sijaitsee 10 km Akkosta etelään ja Tyros Libanonissa noin 30 km pohjoiseen. Akko on yksi vanhimmista nykypäiviin saakka asutetuista kaupungeista. Kaupungin nimi Akko on peräisin kanaanilaisilta ja se tarkoittaa ehkäpä kuumaa hiekkaa. Ensimmäiset merkit asutuksesta Tel Akkolla ovat vuodelta 2 500 eaa.

Lähtöpäivän iltana käymme myös messiaanisessa seurakunnassa Tel Avivissa. Keräämme myös vapaaehtoisen lahjan seurakunnalle jossa vierailemme. Seurakunta luvannut tarjota kahvia ja teetä jne.

Tervetuloa mielenkiintoiselle matkalle Israeliin kevääseen!

Teuvo ja Lea Tikkanen

Previous

Ukrainan sota taitaa sittenkin jatkua – ja herätys!

Next

Sodan myötä lähetystyö muuttuu haasteellisemmaksi

2 Comments

  1. osmo pakarinen

    Varmaan mielenkiintoinen matka – mutta, mutta …

  2. Marita Sjöberg

    Kiitos Rauli. Hienot kuvat ja mielenkiintoinen teksti Minulle tuli paljon uusia tietoja joka puolelta ja uusia kohteita . Paljon on muuttunut vuosien aikana. Olimme Israelissa
    1990 kahden viikon lomalla mahtava elämys .
    Mutta kaikki muuttuu . 🙏🏻

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–