Ungdomar dras till Gud – i Belarus

Vitryska ungdomar i bön för Sverige och Barnens oas. Foto: Rauli Lehtonen

Det senaste året har omregistreringar skuggat församlingslivet i Belarus. Uppemot 50 evangeliska kyrkor riskerar att förlora sin religistrering. President Lukasjenko har ändå lovordat de evangeliska kyrkornas sociala verksamhet och många ungdomar attraheras av evangeliet på ett helt nytt sätt.

Jesus4Eurasien har i början av juni besökt gudstjänster, konferenser och möten i Alaska, Centralasien, Finland och Ryssland, där vi har berättat om det onådda folken i bland annat Sibirien, Kaukasien och Centralasien, samt på Balkan och i Volga- och Uralområdet.

I samband med dessa möten har vi även nåtts av goda nyheter från Belarus, men också av vädjanden om förbön för kristna kyrkor i landet. På grund av nya religiösa lagar och den ”militära specialoperationen” i Ukraina har troende ställts inför nya utmaningar, men också överraskande möjligheter – nu behövs förbön.

Jesus4Eurasien har besökt slaviska kyrkor under juni i Eurasien och USA; här på pastorskonferens i Minsk, Belarus vid tidigare tillfälle. Foto: Privat arkiv

Lukasjenko gav kredit till kristna

I slutet av förra året inbjöd president Aleksandr Lukasjenko de kyrkliga ledarna till samtal för första gången på flera år. Han var intresserad av att få en tydligare bild av vad som sker ute i församlingarna och även av pastorers synpunkter på utvecklingen i den religiösa sfären.

En av de kyrkliga ledarna blev mycket överraskad över hur väl presidenten var insatt i det som sker ute i församlingarna. Lukasjenko hade nämnt flera konkreta detaljer, som tydde på att han var välinformerad om den andliga verksamheten i flera religiösa organisationer, vars representanter var närvarande. Han riktade ett speciellt tack för kyrkornas sociala insatser och det som görs för familjerna i landet. Även kampen för de kristna värderingarna lyftes fram i samtalen med de kyrkliga ledarna.

Ett böneämne som nått oss från Belarus är att flera religiösa organisationer haft problem med att kunna omregistrera sig (religionslagen, artikel 14), eftersom villkoren för registreringen försvårats. För att kunna ansöka om juridiskt status krävs 20 medlemmar och en officiell adress. Den kan inte vara en privat adress, därför har myndigheterna kunnat både försvåra och förhindra registreringar. Speciellt evangeliska församlingar på landsbygden saknar möjligheter för sin verksamhet, då det är svårt att hitta lokaler och eftersom religiösa möten i hemmen anses vara illegala.

Det finns flera stora fastigheter och fina lokaler i Minsk, men på landsbygden är det svåt att hitta lokaler till församlingar, så att de kunde få registrering. Foto: R. Lehtonen

På grund av det nya regelverket riskerar nästan 20 procent av församlingarna, som tidigare varit registrerade, att förlora sin juridiska status. Det blir allt längre resor för människorna till de närmaste kyrkorna. En del oroar sig för att man åter kan tvingas ”gå under jorden” och fortsätta verksamheten i hemmen precis som man gjorde under sovjetperioden.

Ungdomar dras till Gud

Trots bristen på möjligheter att kunna annonsera om evangeliska möten, inte minst för de oregistrerade församlingarna, så verkar intresset för evangelisk tro öka i landet. Speciellt bland ungdomar kan man se ett ökat intresse. Allt fler dras till Gud och mycket talar för att oron i samband med kriget har förskjutit intresset från det materiella till frågor om livets mening. Nya värderingar tangerar nu den kristna trons etiska och moraliska grunder. Jesus är sakta på väg att hamna i centrum igen!

Klicka på pilen i bilden, så får du vara med på ett ungdomsmöte (3 min) vid nyår i pingstförsamlingen i Baranovichi i Belarus:

Orden finns nedan till sången, som är en rysk klassiker och nummer 820 i de Evangeliskt kristnas psalmbok. Svensk översättning (Rauli Lehtonen).

Tillsammans med er trodde vi …

Vers 1 Tillsammans trodde vi, tillsammans älskade och sjöng vi. Tillsammans gick vi våra vägar, under snöstormens vinande ljud.

Vers 2 Tillsammans arbetade vi, tillsammans brann vårt inre av eld. Tillsammans under vita nätter, strävade vi mot det vackra i fjärran.

Vers 3 Tillsammans stod vi rakryggade, när vi hörde de onda hoten. Vi var rättfärdiga inför Gud, och rena inför vår värld.

Vers 4 Till det dyra och soliga landet, kommer vi med vår sång. Där finns ej tårar eller bitterhet, där blir vi tillsammans – för alltid.

———————–

Mycket tyder på att väckelsen som pågår i Ukraina och i Ryssland är på väg att sprida sig till grannlandet Belarus. De slaviska folken upplever nu en speciell besökelsetid. Vid våra mötesserier i Alaska, Centralasien och Eurasien har vi fått se hur slaviska ungdomar och äldre söker efter personliga möten med Herren Jesus Kristus. Lår oss bedja över att denna väckelsens vind även får påverka våra egna sinnen och vårt eget Europa till förnyelse och ett andligt genombrott.

Rauli Lehtonen

Föregående

Biblar sprids bland nordkoreanska soldater vid fronten

Nästa

Sovjetisk barndom och tro – Julian Venkul

3 kommentarer

  1. Rodhe Green

    Varmt tack för nyhetsbrevet. Den unga generationen är hoppet för att väckelsen ska spridas vidare –

  2. Raimo Itkonen

    Gud ger kraft, mod och sinnesvilja till ungdomars hjärta för att kunna sträva efter sanningen om livet enligt Guds Ord på den vägen som Jesus Kristus har visat oss. Glädjebudskapet sprids genom barriärer och spärrar. Halleluja!

  3. Ulla Allansson

    Tack, Gud är den samma, i går, i dag och för evigt. Den helige ande är verksam. Håller med Rodhe! Vi fortsätter be för folket, församlingarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–

sv_SESwedish