Den riktiga tomten i Alaska har insjuknat i Covid -19

Jultomtens transportmedel står oanvända på p-platsen, när tomten insjuknat. Foto: privat arkiv

Det senaste ryktet, som jag har hört via mina kontakter i Alaska, gör gällande att den riktiga jultomten i Anchorage skulle ha insjuknat i Covid -19. Tyvärr har jag inte lyckats få nyheten bekräftad, då de flesta nyhetsorganen i princip redan stängt för julledigheten. Därmed kan det finnas en överhängande risk för att detta bara är ”fake news”.  

Om ni emellertid vill säkerställa att era klappar kommer fram i tid, då ber jag er omedelbart ta kontakt med något bemanningsföretag, som har kontakter med tomtelandet i Rovaniemi, Finland. Om de lyckats förhandla fram ett samarbetsavtal med tomtelandet, så kan eventuellt den finska jultomten rycka in och förse er med klappar lagom till dess att Kalle Anka –sändningen på SVT slutar klockan 16:00 på julaftonen den 24 december 2020.

Själv är jag dock lika skeptisk som de ”tre vise männen” säkerligen var till både tomtar och troll. Visste du förresten att Bibelns grundtext INTE nämner att de var visa, eller att de var tre, eller att de var män! De brydde sig i alla fall inte om jultomten i Alaska eller Lappland. De ordnade själva sina julklappar, som de tog med till Jesusbarnet. På det sättet säkerställde de att gåvorna kom fram i tid. Det var skattkistor av guld, rökelse och myrra.

Enligt obekräftade rykten har den riktiga tomten från Alaska insjuknat i Anchorage. Tomtestatyn utanför tomtelandet i Anchorage. Foto: Rauli Lehtonen 2019

Vad har Du tänkt förmedla till din Mästare i julklapp, nu när du inte kan lita på jultomten längre?

Förresten, tror du på att de österländska stjärntydarna verkligen har funnits? Finns det fler bevis än texterna i Bibeln på att de verkligen har existerat?

Marco Polo såg deras balsamerade kroppar

För en tid sedan hade jag möjlighet att stifta bekantskap med den venetianske forskningsresenären Marco Polos skrifter. Jag blev väldigt överraskad av att han skriver om hur han via Persiska viken anländer till staden Saveh, någon gång på 1200-talet.

Där berättar man för honom om tre konungar: Balthasar, Kasper och Melchior, som hade rest till Betlehem för att buga sig för Jesus-barnet. I sina memoarer skriver Marco Polo hur de här konungarna ligger i ett gravmausoleum i staden Saveh.  ”Deras kroppar är fortfarande hela. Håret och skägget finns kvar precis som om de vore balsamerade”.

En vy mot stjärnhimlen i Hälsingland. Foto: H. Berg

När jag läste det här förstod jag att stjärntydarna från österlandet varit riktiga människor av kött och blod. På samma sätt som de såg Betlehemsstjärnan, har vi kunnat se Jupiters och Saturnus banor möta varandra på den sydliga himlen den 22 och 23 december 2020. Men kan det verkligen ha varit samma ljusfenomen, som Balthasar, Kasper och Melchior från öst lade märke till, innan Jesus föddes?  Jag vet faktiskt inte.

En viktigare fråga för mig är: Vad ger vi vår Herre som gåva, nu när vi varken kan lita på jultomten i Anchorage, eller bemanningsbolaget, som har kontakter med tomtelandet i Rovaniemi?

”Hon ska föda en son, och du ska ge honom namnet Jesus, för han ska frälsa sitt folk från deras synder” (Matt:1: 21).

Vill du ge honom alla dina synder? Vill du få förlåtelse? Om du svara ja på den frågan, då kommer du aldrig att dö. Vägen till ett evigt liv kan bli verklighet för dig genom Guds son Jesus Kristus. Det är hans födelsedag vi nu kommer att fira – inte Kalle Ankas, eller jultomtens från Alaska!

Rauli Lehtonen

Genom syndernas förlåtelse kan en väg till evigt liv öppna sig för dig. Foto: H. Berg

Föregående

Har vi en världsmästare ibland oss?

Nästa

Det bästa jag läst år 2020: Äntligen återförenade – en otrolig julberättelse

4 kommentarer

 1. Sven-Erik Gustavsson

  Du är rolig du😜
  Önskar dig o familjen en riktigt God o Välsignad Julhelg, med eller utan tomte🎅

  • Rauli Lehtonen

   För mig är julen en glädjens fest. Då måste man även kunna bli upprymd och kanske till och med skämta lite om alla de konstigheter, som florerar om julen runtomkring oss.
   Vad tror ni förresten att muslimerna anser om julfirandet? När de ser sig omkring och följer SVT´s julprogram, då undrar de nog vad det är som händer. Jag gör det också.
   Skulle man göra en opinionsundersökning om hur många i Sverige som tror på tomten och hur många som tror på Jesus Kristus, vad tror ni resultatet skulle bli?
   Man undrar ju. Kan det vara så att det är vårt eget fel att det blivit så?

 2. Margaretha Strömberg

  Mycket bra.

 3. Christer Daelander

  Tack Rauli för en humoristisk och samtidigt allvarlig julhälsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright Rauli Lehtonen 2019–