Har ni någon gång stannat till i flygterminalen, som fått pris för att vara världens mest hemtrevliga flygplats? Var någonstans ligger det stället? Vilket språk talar man i den terminalen? Vad är det som gör att folk spatserar runt där i maka tempo med ett leende på läpparna – stressen är som bortsprungen. Alla är glada, belåtna och en lyckans aura strålar från allas ansikten! Det enda negativa jag lyckas spåra under min två timmar långa vistelse här. Det är att man behöver ringa på en telefon för att få hjälp med boardingkorten i transithallen. Trots detta kommer ingen till hjälp, men är det egentligen ett problem? Man vill ju egentligen inte lämna platsen. Det är så skönt att sitta och bara njuta … Varför skall man över huvud taget ge sig iväg härifrån?

Kan ni tänka er ett bordtennisbord på Arlanda i terminal 5, där glada kineser spelar pingis och där jag får möjligheten att kavla upp ärmarna och utmana dem – om jag bara ville. Jag svarar dock nej, då jag känner mig väldigt otränad. Jag kan ju inte skämma ut mig inför tiotals åskådare med sina ryggsäckar och attachéväskor. De kommer nämligen säkert att märka på mitt kroppsspråk att jag kommer från Sverige. Nederlaget vore förnedrande för hela nationen. Tänk dig själv att förlora ett set i pingis, i Estland – av alla platser – på flygplatsen i Tallinn. Förresten, skulle du själv kunna tänka dig att spela där någon gång? Jag utmanar dig!

Varför kan man inte spela bordtennis i transithallen på Arlanda, som man gör i Tallinn? Kineser står i kö för att möta mästaren från Sverige. 🙂

I terminalen kan du se människor sitta i ett vardagsrumsliknande utrymme och läsa Fjodor Dostojesvkij. Man blir lyrisk av upprymdheten kring allvaret – fast Dostojevskij skrev nog aldrig poesi. Men man får lust att göra det, när man ser hyllorna med böcker. Handbundna band, kvalitetslitteratur, som skulle få de svenska antikvarierna att rodna av skam.

När jag tittar på samlingarna kommer jag tänka på min vän: bokbindaren Myggan Kallfors från Åtvidaberg, ni vet han som också arbetar som pastor i Pingst- och Equmeniakyrkan – han som rest runt i gammalsvenskbybornas Basjkortistan och Tatarstan mer än någon annan svensk i hela världen. Han har det största privata biblioteket av alla människor jag känner. Varje ledigt utrymme, varje liten vrå – jag har för mig att man till och med kan läsa böcker på toaletten hemma hos honom. Det är Myggan jag tänker på, när jag sitter här på flygplatsen och väntar på Serhej Manelyuk, rektorn från Kievs Bibelinstitut. Han skall vara med på Tallinnväckelsens och finska Yli-Vainioväckelsens 40-45 årsjubileum i Olevistekyrkan. Festen börjar i övermorgon!

Stanna till i transithallen. Läs Dostojevskij och lyssna till Tjajkovskijs musik, på piano …

På flygplatsen hittar du också utrymmen för småbarn, som Hags – ni vet de som förser lekplatserna i Sverige med rutschkanor, gungor, klätterställningar – borde besöka och ta lite idéer från. Fattar ni vad jag berättar för er? Jag beskriver transithallen på flygplatsen i Baltikums vackraste stad! Detta är säkert också den största flygplatsen i världens mest digitaliserad land. Men den är lagom liten. Härifrån kan man åka till exotiska platser som Kuressaare, Kärdla, Zaragosa (i Aragonien), Iraklion … Försök boka ett flyg till dessa platser från Arlanda och hon i kassan kommer att se ut som ett levande frågetecken och undra om du tillhör gruppen nysvenskar som vill åka tillbaka hem.

Låt barnen ”hänga kvar” och leka i Lottemaa. En bra början på resan hem till Sverige.

När jag skrivit på denna blogg, har jag lyssnat på ett självspelande piano, som spelat musik av klassiska kompositörer från världen, men också från Estland. Detta är nämligen körmusikens och de klassiska konserternas hemland, där man i sommar samlade över 150 000 människor, som sjöng tillsammans på sångarfälten i Tallinn. En kör på över 20 000 sångare sjöng till och med kristna sånger till Guds ära. Detta blir för mig den bästa lovsången till vår Herre – utan dunk, dunk och behov av öronproppar i auditoriet. En skön musikupplevelse, given till oss som gåva från vår Skapare. Må Gud välsigna Estland. Må glädjen spridas härifrån till hela världen.

Rauli Lehtonen